zaterdag 29 december 2012

Trailrunning

Trailrunning binnen de loopsport kun je het beste vergelijken met het mountainbiken binnen de fietswereld. Het ontdekken van nieuwe paden, steeds weer je aan moeten passen aan de diverse ondergronden, je looptempo iedere keer opnieuw reguleren, de rust, de natuur, de kans op het zien van dieren die je normaliter niet snel tegenkomt…..allemaal ingrediĆ«nten die de uitdaging vormen voor deze hardloopdiscipline wat steeds populairder wordt.
 


Trailrunning is meer avontuurlijk rennen door de natuur. Trail runners verkiezen de wandel en bospaden boven het asfalt of andere geprepareerde ondergrond. De trail (de route) gaat door de ongerepte natuur waarbij af en toe geklommen moet worden. Er zijn wereldwijd vele trails en de samenstelling van de routes is altijd weer anders. Er lopen vele trails door de bergen, woestijnen, bossen en heuvels.


Voordelen van Trailrunning
Iedere hardloper loopt weleens een stuk off-road of bouwt dit soort lopen bewust in zijn trainingsprogramma. Voordeel is dat je minder op snelheid, maar meer op gevoel loopt. Dit speelse karakter maakt lopen minder stresserend. Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond, dus een goede concentratie is belangrijk. Door Trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels. Het is ook een training voor je bovenlichaam doordat je continu moet ‘balanceren’. De zachtere en afwisselende ondergrond beperken de impact op je gewrichten, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen.


Trailrunning in Europa

Trailrunning in de BeNeLux?
Er zijn in de BeNeLux veel geschikte plekken te vinden om te Trailen. Limburg heeft de meest pittige heuvels, Gelderland de uitgestrekte Veluwe, de Heuvelrug heeft alles elementen in zich en aan de kust heb je uitdagende duinstroken. Als je aangegeven routes wilt lopen kun je bijvoorbeeld een van de 120 ATB routes* kiezen of een bestaande boswandeling. Of kies een van de routes die collega Trailers al hebben gelopen. Deze staan als download onder routes op deze website.
De meeste Trailers zijn avontuurlijk ingesteld en vinden hun pad door ze gewoon ‘zwervend’ in te slaan. Het vinden van een nieuwe route geeft veel voldoening. Leuk is ook als je met iemand op pad kunt gaan die een bepaald gebied al goed kent.
De snelheid waarmee je loopt (en geniet!) bepaal je zelf, maar de trail zorgt voor afwisselingen die je volledige aandacht vragen. Vanwege de wisselende ondergrond en omgeving dien je altijd op je hoede te zijn om blessures te voorkomen.

In Nederland kennen we (nog) niet veel trails. De veluwezoomtrail (www.veluwezoomtrail.nl) werd dit jaar voor de tweede keer gelopen op de Veluwe over een afstand van 52 km.
Je kunt trail running op vele verschillende manieren beoefenen. Trainen door de bossen, over het strand en over de heidevlakte (blijf wel op de paden !)
Daar waar de natuur het toelaat is het heerlijk lopen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten